Автори: Тъй като до края на мандата на президента на САЩ

...
Автори: Тъй като до края на мандата на президента на САЩ
Коментари Харесай

Уолстрийт Джърнъл: Възможностите на Байдън да подкрепи Украйна се свиват

Автори: 

Тъй като до края на мандата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън остават единствено четири месеца и вярата, че Конгресът ще утвърди в допълнение финансиране за Украйна, без значение от това кой ще завоюва президентските избори, не е огромна, Белият дом разисква по какъв начин най-добре да помогне на Киев, като има поради ограничавания си инструментариум.

Това включва евентуално унищожаване на някои географски ограничавания върху потреблението от Украйна на избрани западни оръжия - опция, която държавният секретар Антъни Блинкен повдигна в Киев тази седмица.

Високопоставените помощници на Байдън не си вършат илюзии, че Украйна може да завоюва войната до 20 януари, когато новият президент ще заеме Белия дом, и смекчиха упованията си за това, което съгласно тях Киев може да реализира през идващите четири месеца. Те не притискат Украйна да води мирни договаряния и не се пробват да диктуват проектите на бойното поле, споделят американските чиновници.

Целта, споделя един от високопоставените чиновници на администрацията, е " да се усъвършенства стратегическата позиция на Украйна във допустимо най-голяма степен от в този момент до края на мандата ".

Това стана още по-голямо предизвикателство в четвъртък, когато Русия разгласи, че е почнала огромна контраофанзива в региона на Курск, повече от месец след изненадващото навлизане в Украйна.

Войната в Украйна дефинира външнополитическия дневен ред на администрацията на Байдън, откакто Русия нахлу в страната през февруари 2022 година Байдън акцентира водачеството си в укрепването на алианса на НАТО и обединяването на западните страни в поддръжка на Киев.

Но той е изправен и пред рецензии, че западната поддръжка непрекъснато е прекомерно дребна и прекомерно закъсняла.

Когато Байдън стартира мандата си преди четири години, той даде обещание да постави завършек на така наречен безконечни войни на Америка, които изтощават живота и ресурсите на страната.

Сега времето на неговото презедентство изтича, а войната в Украйна продължава, като Русия напредва към основен логистичен център за силите на Киев. Ако вицепрезидентът Камала Харис завоюва Белия дом на изборите през ноември, тя ще се сблъска с някои от същите ограничавания като Байдън в опитите си да поддържа поддръжката за Украйна.

Ако някогашният президент Доналд Тръмп завоюва, Украйна ще се изправи пред нова и евентуално непозната динамичност във Вашингтон. По време на президентските диспути тази седмица Тръмп отхвърли да каже дали успеха на Украйна е в полза на Съединени американски щати, само че даде обещание да постави завършек на две и половина годишната война неотложно, в случай че бъде определен, като беседва с съветските и украинските водачи. Той обаче не предложи никакви детайлности за това по какъв начин ще убеди двете страни да договарят.

Засега спорът наподобява безконечен и рискува да ескалира с присъединяване на въоръжената с нуклеарни оръжия Русия. Москва не демонстрира особена податливост към разрешаване на спора, до момента в който Байдън е президент, защото изчаква резултатите от изборите в Съединени американски щати.

Стратегията на администрацията на Байдън " звучи извънредно доста като рецепта за още една безкрайна война ", защото тя " не е в положение да изпрати задоволително оръжия, с цел да направи решителна разлика на бойното поле, и няма ясна визия какъв би трябвало да бъде крайният резултат ", споделя Рейчъл Рицо, старши помощник в Атлантическия съвет, основан във Вашингтон мозъчен концерн.

Руският президент Владимир Путин на моменти алармира за интерес към договаряния, само че упорства за намерено анексиране на части от Украйна, които в този момент са под контрола на Киев.

" Лично аз не съм видял никакви признаци, че Русия сега е подготвена да взе участие в смислени договаряния, които биха довели до резултат, допустим за Украйна ", сподели висшият чиновник на администрацията.

По гледище на украински публични лица и съдружници от НАТО през май администрацията на Байдън смекчи рестриктивните мерки за някои оръжия с огромен обхват на деяние, предоставени от Съединени американски щати, което разреши на Украйна да поразява цели на територията на Русия в отговор на трансгранични набези.

Сега представители на Съединени американски щати настояват, че обмислят по-нататъшно разхлабване на тези ограничавания, като този път ще разширят географската зона, от която Украйна може да употребява някои оръжия към съветска територия, оттатък Харковска и Сумска област.

Това надали ще задоволи Киев, който от месеци упорства пред администрацията на Байдън да позволи на силите му да употребяват едно съответно оръжие с огромен обхват - създадената в Съединени американски щати ATACMS (Army Tactical Missile System), която може да измине над 300 км - с цел да поразява цели надълбоко в Русия. Пентагонът отхвърля да отстъпи по този въпрос, както тъй като счита, че въздействието ще бъде лимитирано, по този начин и заради опасения за личните си ресурси, настояват чиновници.

Представители на Съединени американски щати се притесняват, че облекчените ограничавания върху оръжията могат да бъдат кратковременен палиатив за доста по-дълбоките провокации, пред които е изправена Украйна на бойното поле и при набирането на поддръжка за това, което се трансформира в скъпа война на безсилие.

Нахлуването на Украйна в съветската Курско област предишния месец провокира напрежение в връзките с Вашингтон. Силите на Киев съумяха да завземат към 500 кв. км. територия на територията на Русия, като това е първото навлизане след Втората международна война, само че регионът не е изключително стратегически, настояват американски чиновници.

Публично Съединени американски щати не са коментирали украинската интервенция.

" Те считат, че това е част от тяхната тактика за отбрана, за оказване на въздействие. И ние, несъмнено, няма да попречим на това ", споделя високопоставеният чиновник на администрацията.

Зад кулисите обаче американските чиновници са обезпокоени, че като е заела толкоз доста войски в Курска област, Украйна е разпръснала силите си прекомерно едва и се е оставила уязвима на изток.

Администрацията на Байдън желае Киев да се концентрира върху прекъсването на съветското нахлуване на изток по сегашните бойни линии, споделят американските чиновници. Напоследък Русия е постигнала прочут прогрес към стратегическия логистичен център Покровск, само че на огромна цена от хиляда жертви дневно по целия фронт, споделя върховен чиновник на администрацията.

" Това, което ще продължим да вършим, е да предоставяме на Украйна оборудването, от което се нуждае, с цел да отблъсне руснаците, да стабилизира линиите, да развие въздействие и да ускори преговорната си позиция ", сподели служителят.

Администрацията съумя да прокара пакет от помощи за Украйна в размер на 60 милиарда $ по-рано тази година, задоволителен за поддържане на силите на Киев през идващите месеци, само че е малко евентуално сходни равнища на финансиране да продължат и в бъдеще, без значение от това кой заема Белия дом.

За да предпазят Украйна от бъдеща неустановеност, администрацията на Байдън и съдружниците от НАТО се пробват да изготвят дълготрайни проекти за подкрепяне на Киев, които да могат да устоят на политическите съмнения във всяка една страна.

По време на визитата си в Европа тази седмица Блинкен означи, че повече от две дузини страни, доста от които са членки на НАТО, са подписали двустранни съглашения за сигурност с Киев, които ще му оказват помощ да построи въоръжените си сили и отбранителната си промишленост и " с течение на времето да се увери, че Украйна в продължение на доста години ще има потенциала да се пази сама ".

Блинкен, който посети Киев дружно с английския външен министър Дейвид Лами, се събра с украинските водачи, с цел да се приготви за още дипломатически старания за създаване на доверие, които се чакат на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, където се чака украинският президент Володимир Зеленски да запознае Байдън със своя " проект за победа ".

През последните няколко месеца администрацията на Байдън предприе някои значими стъпки за подсилване на позициите на Украйна, като да вземем за пример пренасочването на средства за противовъздушна защита на стойност 2 милиарда $, които бяха предопределени за други страни, и обезпечаването на държавен заем за страната в размер на 50 милиарда $.

 

Източници:  " Уолстрийт Джърнъл ", dnes.dir.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР